Ki jogosult parkolási igazolványra?

Parkolási igazolványra az a személy jogosult aki

 

  • közlekedőképességében súlyosan akadályozott vagy
  • fogyatékossági támogatásban részesül vagy
  • vakok személyi járadékában részesül vagy
  • azon magasabb összegű családi pótlékban részesülők, akik vak-gyengénlátó, mozgásszervi fogyatékos, értelmi fogyatékos, autista betegségük alapján jogosultak erre az ellátásra.

 

A parkolási igazolvány iránti kérelmet a kormányablakoknál (Jánoshalmán a Béke tér 1. szám alatt), illetve a járáshoz tartozó településeken ügyfélfogadást tartó ügysegédeknél lehet személyesen vagy meghatalmazott útján beadni. Szükséges a kérelemhez csatolni a jogosultságot igazoló szakvéleményt, határozatot. Amennyiben nem rendelkezik ilyen igazolással, akkor a járási hivatal a rendelkezésre álló orvosi dokumentációit közlekedőképesség minősítésre küldi.

 

A jogosultság megállapítása esetén arcképmás készül és kiállításra kerül a parkolási igazolvány. Ágyhoz kötött betegek esetén orvosi igazolással a meghatalmazott is beadhatja a kérelmet és a kérelmezőről készült arcképet.

 

A parkolási igazolvány lejárati ideje a szakvélemény felülvizsgálati idejével egyezik meg. 2019. október 1. napjától indult eljárásokban a végleges állapotú ügyfelek részére lejárati határidő nélkül kerül kiállításra a parkolási igazolvány.

 

                                                                                  (Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)