„Keressük a térségi értékeket a Jánoshalmi Járás területén” c. pályázat eredményhirdetése

A BKMKH Jánoshalmi Járási Hivatala 2015. február 27-én 15 órakor tartotta az általa kiírt pályázat eredményhirdetését.

A rendezvény felolvasással kezdődött Égertzné Rendek Viktória és testvére – Dr. Rendek Magdolna Boldog Asszony című könyvéből.

Ezt követően Bodroginé dr. Mikó Zsuzsanna hivatalvezető köszöntötte a megjelenteket, és megnyitotta a kiállítást. 

Farkas Margit hivatalvezető-helyettes és Szép Péter a hivatalban dolgozó kolléga ismertette a pályázatra érkezett munkákat, majd Tóth Viktor a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei irodavezetője méltatta a Helyi értékek jelentőségét egy település életében.

A rendezvényen részt vettek a járás önkormányzatainak, intézményeinek képviselői is.

A hivatalvezető elmondta, hogy a hivatal 2014. június 6-án hirdette meg a „Keressük a térségi értékeket a Jánoshalmi Járás területén” című pályázatot. A benyújtási határidő 2014. december 31. volt, 17 pályázat érkezett be Jánoshalma, Borota, Rém és Mélykút településekről.

A pályázók többek között épületekkel, kihalófélben lévő szakmákkal, gasztronómiai különlegességekkel és gyűjteményekkel pályáztak.

A beérkezett pályamunkákat bíráló bizottság értékelte, melynek elnöke Imre Károly a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának nyugalmazott vezetője volt, tagjai Papp Imréné Rém község polgármester asszonya, Koch Jánosné borotai nyugalmazott pedagógus, kézműves szakember; Földes István Mélykút város alpolgármestere; Szakál Lajos jánoshalmi pedagógus és önkormányzati képviselő;

A zsürinek nehéz dolga volt, mert a különböző kategóriákban érkezett pályaműveket nehéz volt összehasonlítani, rangsorolni. A bíráló bizottság hat pályázatot minősített kiemelt pályázatnak és két különdíj átadásáról döntött. Ezen pályázók oklevelet és ajándékot kaptak. Minden nem kiemelt pályázó is kapott emléklapot, amelyben munkáját elismerték, valamint kisebb ajándékot is.

A kiállítás a pályázati kiírásra érkezett munkákat dolgozta fel. A benyújtott pályázatok (szöveges leírás és a pályázathoz kapcsolódó fényképek) a Művelődési Központ nagytermében felállított paravánokon kerültek elhelyezésre, minden paraván előtt asztal állt, amelyen a pályázathoz kapcsolódó tárgyak voltak.

A hivatalvezető megköszönte a pályázók munkáját, mellyel hozzájárultak a térségi értékek felkutatásához, valamint minden együttműködő munkáját, akik a  rendezvény sikeres megtartását munkájukkal vagy más módon segítették, támogatták.

A díjak és ajándékok többségét a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodája biztosította.

A rendezvény után a résztvevők megtekinthették a kiállítást, megízlelhették  a grillázs torta anyagából készített kóstolót.

A pályázók közreműködésével kulturális programokat is láthattak a vendégek:

bemutatkozott a Vadvirág néptánccsoport Mélykútról,  egy igaz történetet osztott meg velünk a mélykúti Malustyik János Szvetnik Joachimról, a rendezvény ideje alatt rafiafonás és barackmagból ékszer készítés került bemutatásra, amelyet mindenki megtekinthetett. 

A Járási Hivatal által kiírt pályázatra jelentkezni már nem lehet, újabb pályázat nem kerül kiírásra, de akinek javaslata van és szeretne helyi értéktárba felvételre javasolni valamit a helyi önkormányzatok által létrehozott értéktár bizottságokhoz fordulhat.

A Jánoshalmi Értéktár Bizottság városunkban már megalakult, elnöke Czeller Zoltán polgármester úr.

 

Jánoshalma, 2015. március 2.

 

 

BKMKH Jánoshalmi Járási Hivatala
Bodroginé dr. Mikó Zsuzsanna
hivatalvezető