Járási közfoglalkoztatási kiállítás az expon

 

 

Jánoshalmán a szüreti expo keretében már harmadik alkalommal szervezett járási közfoglalkoztatási kiállítást a Jánoshalmi Járási Hivatal. A kiállítás minden évben nagyobb lett, a korábbi osztályteremben már nem fért el, ezért a szakképző iskola udvaráról nyíló garázsban kapott helyet az idén. A kiállítás megyei jelentőségű, mert a megyében csak a jánoshalmi járásban került megszervezésre hasonló.  Örültünk annak, hogy a rendezvényen részt vett Kovács Ernő kormánymegbízott és Kollár Péter Foglalkoztatási Főosztályvezető is.  

 

A közfoglalkoztatási kiállítás keretében lehetősége nyílt a jánoshalmi járás közfoglalkoztatóinak az általuk működtetett „járási startmunka mintaprogram”, mint értékteremtő közfoglalkoztatás során előállított termékek és elvégzett munkáknak a bemutatására.

 

2016. évben a járás 5 településén 19 startmunka mintaprogramot valósítanak meg, ezekben folyamatosan 363 főt foglalkoztatnak. Az 5 közfoglalkoztató által működtetett mezőgazdasági programelemben 136 fő vesz részt, az általuk előállított termékekből – melyek nagy szakértelemről tanúskodnak – állítottak ki.

 

A kiállításon látványosan jelenítették meg az értékteremtő közfoglalkoztatást – a papírfonás, a zöldség- gyümölcstartósítás lehetőségeit, térburkoló elem, asztalosipari termék, virágládák, padok előállítását - a „helyi sajátosságokra” épülő programban, amelyen az öt településen 95 fő vesz részt.

 

 A szociális jellegű programokat képekkel illusztrálták. 27 fős létszámot érintenek az önkormányzati belvíz-elvezetési programok, a belterületi közutak és mezőgazdasági útkarbantartási programokban 61 fő résztvevő munkája valósítja meg a feladatot. Az illegális hulladéklerakók felszámolására indított programokban 20 fő vesz részt a járásban, munkájuk során több száz m³ engedély nélkül elhelyezett szemetet és egyéb hulladékot gyűjtöttek össze, szállítottak el.  

 

A kiállításon a közfoglalkoztató önkormányzatok megismerhették egymás „jó gyakorlatait”, előállított termékeit, ötleteket adva arra, hogy más települések is megvalósítsanak hasonló programokat.

 

Közös cél, hogy a legsikeresebb programok a későbbiekben önállóan, támogatás nélkül is fenntarthatók legyenek, új munkahelyeket teremtve.

 

A kiállító önkormányzatok  standja olyan színvonalas volt, hogy az országos közfoglalkoztatási kiállításon is megállta volna a helyét.

 

 

A látogatóknak nagyon tetszett a kiállítás, a látogató könyvben szép bejegyzések tanúskodnak erről.

 

A Járási Hivatal kollégái sokat dolgoznak azért, hogy a járás településein a közfoglalkoztatás eredményes és értékteremtő legyen, ezért fontosnak tartottam, hogy ezt be tudjuk mutatni az expo nagyközönsége számára is. Sok látogató a kiállítást és a megtermelt terményeket megtekintve elismerését fejezte ki a közfoglalkoztatottak munkáját illetően. 

 

 A látogatókat megkínáltuk a Mélykúton dolgozó közfoglalkoztatottaktól kapott főtt kukoricával, a Rémen készült mézeskalács és linzer süteményekkel, a borotai kolbászos falatkákkal. A Jánoshalmán dolgozó Közfoglalkoztatási Kft. szárított paradicsomot és sárgarépát, aszalt meggyet, cseresznyét kínált kóstolóként a látogatóknak.

 

Sokaknak annyira tetszett az általunk kínált kóstoló, hogy többször is meglátogatták standunkat.

 

 

Jánoshalma, 2016. szeptember 28.

 

                                                                       Bodroginé dr. Mikó Zsuzsanna

                                                                                  hivatalvezető