Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokon lehet a mai napon részt venni Mélykúton

Nagy érdeklődés fogadta a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszainak szolgáltatásait Mélykúton. A településen, a mai napon 18 óráig van lehetőség a Művelődési Ház előtti téren az országos „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program keretein belül a szűrővizsgálatokon, állapotfelmérésen és egyéb programelemeken részt venni.A Kormány a mobil szűrőegységekkel a kis lélekszámú és a szűrésekhez/vizsgálatokhoz a közlekedési adottságok miatt nehezen hozzáférő településeken teszi könnyen és gyorsan elérhetővé a vizsgálatokat és segíti a lakosság egészségtudatosságának növelését. A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program ingyenes szűrővizsgálatokkal, állapotfelméréssel és tanácsadásokkal hívja fel a figyelmet az egészséges életmód fontosságára.


Az ide látogató érdeklődők a szűrőbuszok nyújtotta széleskörű vizsgálatokkal és hozzáértő egészségügyi szakemberekkel találkozhatnak, akik minden segítséget megadnak annak érdekében, hogy még időben fény derüljön egy esetleges betegség kialakulására.A megelőzés, a szűrővizsgálatokon történő részvétel kiemelten fontos, hiszen a halálozási arány nagymértékben csökkenthető a betegségek időben történő diagnosztizálásával.


A településen összesen 3 db szűrőbusz érhető el, ahol az érdeklődők általános állapotfelmérésen, nőgyógyászati és szájüregi szűrésen, kardiológiai és stroke rizikószűrés után pedig nyaki ér ultrahang vizsgálaton, neurológiai, illetve kardiológiai szakvizsgálaton vehetnek részt.Az általános állapotfelmérés magába foglalja a vércukor és koleszterint meghatározást, vérnyomás és artériás oxigén telítettség mérést, BMI kalkulációt, haskörfogat mérést, testösszetétel analízist (InBody készülékkel), csontsűrűség mérést, légzésfunkciós vizsgálatot, EKG-t és boka-kar index vizsgálatot, ami a perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkületről ad képet, valamint az életmódra és családi anamnézisre is kitérő kardiológiai és stroke rizikóbecslés kérdőív kitöltését. Ezen túlmenően részt vehetnek egyéni életmód tanácsadáson is.

Az ellátást a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Gottsegen György Országos Kardiovasculáris Intézet és a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház szakemberei végzik.

 

Ezek mellett egyéni tanácsadás is történik.

  • · dohányzásról való leszokás támogatása,
  • · „testösszetétel” vizsgálata,
  • · vérnyomásmérés,
  • · és egyéb életmód tanácsadás.
 

Mivel a szűrővizsgálatoknál rendkívül fontos, hogy a vizsgálat után a kiszűrtek ellátása is megtörténjen, ezért a vizsgálatokat a kiszűrtek utánkövetését és kezelését is biztosító egészségügyi szolgáltatók végzik. Hangsúlyozzuk, hogy a szűrés megelőző (prevenciós) tevékenység; a gyanút vetheti fel, így nem azonos a kórismézéssel és a kezeléssel. A vizsgálóbuszok alapvető használatának célja, hogy egyrészt népszerűsítse a népegészségügyi szűrővizsgálatokat, másfelől, hogy a kiszűrt lakosok szakszerű iránymutatást kapjanak mindazon további lehetőségekről, amelyeket már az egészségügyi ellátórendszeren belül vehetnek igénybe.