Hasznos információk a parkolási igazolványról

Parkolási igazolványra jogosultak a súlyos mozgáskorlátozottak, látási fogyatékosok, értelmi fogyatékosok, autisták, mozgásszervi fogyatékosok és a vakok, gyengén látók.

Használatakor az igazolványt a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű szélvédője mögött úgy kell elhelyezni, hogy előlapja az érvényesség és a jogosultság ellenőrzése céljából látható legyen. (Nem a fényképpel ellátott oldalnak kell látszania!) A parkolási igazolvány a mozgáskorlátozott személyt vagy az őt szállító jármű vezetőjét jogosítja fel különböző kedvezmények igénybevételére.

Parkolhat a kizárólag mozgáskorlátozott személyt szállító járművek részére fenntartott parkolóhelyen.

Fontos tudni, hogy korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével a várakozást ellenőrző órával (parkométerrel) vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat.

Ugyanakkor járdán akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg vagy várakozhat olyan helyen is, ahol a várakozást jelzőtábla tiltja.

Többek között közlekedhet és várakozhat a „Gyalogos övezet” valamint „Gyalogos és kerékpáros övezetben”.

A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet szabályozza a parkolási igazolványok kiadásának jelenlegi feltételeit.

 

Az igazolvány kiállításának érdekében várjuk okmányirodánkban a Jánoshalma, Béke tér 1. sz. alatt. Bővebb tájékoztatásért, illetve a hatályos szabályok értelmezése miatt is fordulhat hozzánk, várjuk szeretettel.

 

Ügyfélfogadási idő:

Hétfő                         

de. 8,00 - 12-ig  du. 13-17,00 óráig

Kedd

de. 8,00-12-ig

Szerda           

de. 8,00– 12-ig  du. 13-16 óráig

Csütörtök

Nincs ügyfélfogadás

Péntek

de. 8,00- 12 óráig

 

Jánoshalma, 2015-04-27.

 

                                                           BKMKH Jánoshalmi Járási Hivatala