Gyakorlatozott a Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoport

 

 

Szinten tartó gyakorlatot tartott Mélykúton 2017. április 25-én a Jánoshalmi járásban működő Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoport (FBÖMCS), amely fő célja a vihar okozta károk felszámolásában való közreműködés volt.

 

Járási mentőcsoport tevékenységi körébe tartozik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek szükség esetén való támogatása vihar okozta károk esetén. A feltételezés szerint Mélykút város több utcájában a rendkívüli időjárás, viharos erejű szél lakóépületeket rongált meg. A kivonuló hivatásos egységek nem győzik a kárelhárítást, ezért a kérik az FBÖMCS munkálatokban való részvételét.

 

A gyakorlat keretében a mentőcsoportnak egy erősen károsodott ingatlanból kellett, személyt kimentenie falbontás módszerével. A személymentés mellett meg kellett szervezni az épület veszélyesen rongálódott részeinek elbontását illetve az udvaron lévő, további kockázatokat jelentő megdőlt fenyőfa eltávolítását is.

 

A gyakorlat bebizonyította, hogy a mentőcsoport az alapfeladatát megfelelően és fegyelmezetten képes ellátni. A nemzeti minősítés keretében megszerzett képességeit szinten tartotta, továbbra is alkalmas a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkájának támogatására. A gyakorlatot a hivatásos katasztrófavédelmi szerv kijelölt szakembere megfelelőre értékelte.