Fűtsünk okosan, gazdaságosan, egészségesen!

A fűtési időszak beköszöntével a légszennyezettséghez a lakosság is hozzájárul a szilárdtüzelés során kibocsátott füsttel, ezért különösen fontos, hogy környezettudatosan válasszuk ki a helyes fűtési módot.

 

A helyes fűtés megválasztásával csökkenthetjük az egészségtelen légszennyező anyagok kibocsátását, valamint tágabb értelemben, saját környezetünkben is tehetünk a globális felmelegedés ellen.

 

A lakosság körében egyre inkább terjed a szilárdtüzelés a gáztüzelés rovására, ezáltal számottevően nő a környezeti levegőbe jutó légszennyező anyagok mennyisége. Ez szükségessé teszi, hogy a szilárd tüzeléssel történő fűtés során fokozottan betartsák a vonatkozó követelményeket és jogszabályi előírásokat.

 

A tüzelésre vonatkozó ismeretek hozzáférhetősége, elsajátítása lehetővé teszi, hogy a lakosság egyedi módon, saját lehetőségeit figyelembe véve választhassa ki a megfelelő fűtési módot. Fatüzelés esetén a száraz keményfa eltüzelése elősegíti a fűtés gazdaságosabbá tételét.

 

Sajnos a lakosság körében gyakran előfordul a hulladékok eltüzelése. Amellett, hogy a hulladékkal történő fűtés bírságolási eljárást von maga után, rendkívüli mértékben szennyezi egészségre káros anyagokkal a környezeti levegőt.

 

A Hermann Ottó Intézet részletes, jól áttekinthető kiadványaiban mutatja be a lakossági fűtés által okozott környezetterhelést, a helytelen fűtéssel okozott egészségkárosodást, hasznos ismeretek átadásával segíti elő a tüzelőberendezések kiválasztását, a gazdaságos fűtési mód használatát. Az alábbi kiadványokat javasoljuk áttekintésre:


A kisméretű szálló por egészségügyi hatása

Fűts okosan

Fűts felelősen

Környezetbarát fatüzelés 

 

 

A helyes fűtési mód alkalmazásával tegyünk meg mindent a környezetünk tisztaságának megőrzésért.

Ha kérdése merül fel, akkor bizalommal keresse fel hatóságunk ügyfélszolgálatát.

 

 

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály

elérhetőségei:

6000 Kecskemét, Bajcsy-Zsilinszky krt. 2.

Ügyfélszolgálati telefonszám:

76/795-860

Központi telefonszám:

76/795-870

Ügyfélfogadási idő:

Hétfő-Péntek: 8:30-11:30


(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)