Fogyasztóvédelmi előadások iskolásoknak a Jánoshalmi Járásban

,,Fogyasztóvédelmi előadások iskolásoknak a Jánoshalmi Járásban’’

 

Diákok széles körét szólította meg a közelmúltban szakmai előadásaival és látványos bemutató vásárlással a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége. A Felügyelőség nagy örömmel tett eleget a Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, valamint a Mélykúton található Szvetnik Joachim Általános Iskola felkérésének, és vitték magukkal a fogyasztóvédelem műhelytitkait, annak a célnak érdekében, hogy a felnövekvő új generáció tagjaiként a gyermekek könnyen és magabiztosan képesek legyenek eligazodni az őket megillető fogyasztói jogok sokszor zegzugos útján.

 

Mind a jánoshalmi középiskolások, mind a mélykúti általános iskolások látható kíváncsisággal és nagy érdeklődéssel figyelték, hogy mire kell odafigyelniük a hétköznapi vásárlásaik során, milyen trükköket vetnek be egyes kereskedők a megtévesztés szándékával, illetve hogyan tudják hatékonyan érvényesíteni az őket megillető jogaikat, amennyiben az általuk vásárolt termékek meghibásodnak. Az előadások ezen túlmenően kiterjedtek arra is, hogy mire kell tekintettel lenni a hírközlési szolgáltatások igénybevételénél (mobiltelefon, internet), a plusz költségek elkerülése érdekében, hogyan célszerű okostelefonukra letölteni és használni az elérhető alkalmazásokat, valamint milyen a megszokottól eltérő szabályok vonatkoznak a webáruházból történő vásárlásokra.

 A rendezvények során a gyerekek ízelítőt kaptak még abból, hogy melyek a termékbiztonsági szempontból leginkább kockázatot jelentő termékek, illetve milyen veszélyek leselkednek rájuk vagy családtagjaikra akár egy ártatlannak tűnő, de hibás kialakítású lámpa, hajszárító, fényfüzér stb. használata során. A Felügyelőség munkatársai a hétköznapi életből merített, olykor megmosolyogtató példákkal színesítették prezentációjukat, melynek köszönhetően a tanulók érdeklődését folyamatosan fent tudták tartani. Abban pedig, hogy az elhangzott elméleti tudnivalók, hogyan valósulnak meg a gyakorlatban, az általános iskolások számára a felügyelők által bemutatott vásárlások szolgáltak további példával. A bemutatók közben a gyerekek részéről elhangzott nevetések és hozzászólások arra engedtek következtetni, hogy a megjelenített fogyasztóvédelmi problémák nem ismeretlenek számukra, hiszen szinte biztos, hogy legalább egyikőjük családjában már történtek hasonló esetek.

 

Összességében a pedagógusok, és a hallgatóság soraiban ülő tanulók is rendkívül hasznosnak ítélték a rendezvényeken hallott információkat, különösen azért, mert a modern fogyasztói társadalomban élő fiatalok és idősebbek mindennapi életük során elkerülhetetlenül találkoznak ezen fogyasztóvédelmi helyzetekkel, amelyeket csupán akkor tudnak megfelelően kezelni, ha felkészültek, a jogaikat és lehetőségeiket maximálisan ismerik, és nem hagyják félrevezetni, megtéveszteni magukat. A gyermekek részére tartott ilyen jellegű tájékoztatások célja továbbá, hogy a hallott ismeretek a barátokhoz, szülőkhöz, nagyszülőkhöz is eljussanak, megteremtve ezzel a leghatékonyabb fogyasztóvédelem, a fogyasztói önvédelem kialakulásának alapjait.

 

Kecskemét, 2014. november 27.

                        Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Fogyasztóvédelmi Felügyelősége