Szinten tartó gyakorlatot tartott a Jánoshalmi Járásban működő Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoport

(FBÖMCS) 2016. június 4-én, amely fő célja a terepen való önálló tájékozódás begyakorlása volt

 

 

Járási mentőcsoport tevékenységi körébe tartozik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek szükség esetén való támogatása nagy kiterjedésű erdőtüzek esetén. A feltételezés szerint a Kiskunhalas Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság valamint Jánoshalma Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság több más egységgel együttműködve az érintett területen végez erdőtűzoltást. A hivatásos egységek kérik az FBÖMCS mozgósítását, bevetését az utómunkálatok feladataiban való részvételre. A mentőcsoport 2016. június 03-án az esti órákban kapta a riasztást, mely alapján másnap 08 órára az egység a készültséget 15 fővel elérte.

 

Az első feladat, hogy a mentőcsoport a telefonon megkapott koordináta alapján találja meg a számára kijelölt vezetési pont helyszínét.

 

A második feladat elfoglalni a helyszínt, és berendezkedni több napos elhelyezésre (elhelyezési sátor felállítás, berendezés, főzés, étkezés, higiéniás feltételek megteremtése, elektromosság biztosítása, stb.).

 

Harmadik feladat a műszaki komponens részére megkeresni a kihelyezett céltárgyakat (bójákat) megadott koordináták szerint térkép használatával, ha kell az úton lévő akadályok eltávolításával.

 

A negyedik feladat a logisztikai csoport kijelölt tagjai részére az ebéd elkészítése az állománynak.

 

 

Sajnos az időjárás nem volt túl kegyes az állományhoz, folyamatos változó intenzitású esőben kellett a feladatokat végrehajtani. A mentőcsoport a részére meghatározottakat a rossz idő ellenére is eredményesen teljesítette. A munka után a tagok elfogyaszthatták a logisztikai komponens által elkészített ételt. A gyakorlatot a hivatásos katasztrófavédelmi szerv munkatársai megfelelt–re értékelték. A nap tapasztalatai alátámasztják, hogy az FBÖMCS továbbra is alkalmas a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkájának támogatására.

 

A járási mentőcsoport tagjait főként a mélykúti önkéntes tűzoltóság biztosítja, két tag a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatala munkatársa.

 

 

Ezúton is köszönöm a mentőcsoport tagjainak és a munkájukat értékelő katasztrófa védelmi szakembereknek, hogy a feladatot vállalták és az esős szombaton a gyakorlat teljesítése érdekében minden tőlük telhetőt megtettek.

 

 

Jánoshalma, 2016. június 15.

 

 

                                                                       Bodroginé dr. Mikó Zsuzsanna

                                                                                  járási hivatalvezető