Decemberben ülésezett a Helyi Védelmi Bizottság

 

 

2013. január 1-től minden járásban megalakultak a Helyi Védelmi Bizottságok,  így Jánoshalmán is. Elnökük a Honvédelmi törvény alapján a Járási Hivatal vezetője. A munkát katasztrófavédelmi és honvédelmi elnökhelyettes segíti, ők nem a Járási Hivatal állományába tartoznak, csak szükség esetén segítik a munkát.

 

A Helyi Védelmi Bizottság legfontosabb feladatai: A jánoshalmi járás területén ( Jánoshalma, Mélykút, Borota, Kéleshalom, Rém települések ) irányítja és összehangolja a honvédelmi felkészítés és a katasztrófák elleni védekezés feladatainak végrehajtását. Részletes munkáját a katasztrófavédelemre és a honvédelemre vonatkozó jogszabályok valamint a saját Szervezeti és Működési  Rendje tartalmazzák, tevékenységét a Kecskeméten működő Megyei Védelmi Bizottság irányítja. A HVB megalakulása óta rendszeresen ülésezett, országos honvédelmi és katasztrófa védelmi gyakorlatokban vett részt.  Az üléseken részt vesznek a járás polgármesterei, önkormányzatok képviselői is.

 

A járás önkormányzatai a saját közigazgatási területükön továbbra is ellátják a katasztrófa védelmi feladatokat.   

 

A Helyi Védelmi Bizottságnak a jánoshalmi járásban 3 munkacsoportja alakult:

 

  • Titkársági és Támogató Munkacsoport
  • Honvédelmi Igazgatási és Lakosság-ellátási Munkacsoport
  • Katasztrófavédelmi Munkacsoport (tagjai a települések delegáltjai)

 

A Bizottság legutóbbi ülésére 2015. december 2-án került sor, ahol beszámoló hangzott el a HVB éves feladatainak végrehajtásáról és Tájékoztató a 2015. évi honvédelmi igazgatási gyakorlatokról, felkészítésekről valamint az Ideiglenes Biztonsági Határzár építésével, a Határozott Fellépés 2015. gyakorlat valamint a Közös Akarat feladat során végrehajtott és folyamatban lévő honvédelmi igazgatási feladatokról. A honvédelmi témájú napirendek előadója Murár Zoltán alezredes volt a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság megbízásából. Az ülésen bemutatásra került Lénárt András t. alezredes, aki a Helyi Védelmi Bizottság honvédelmi elnökhelyettese és munkáját 2015. októberében kezdte meg a jánoshalmi járásban.

 

Kiss Zoltán tű. alezredes HVB katasztrófavédelmi elnökhelyettes számolt be a tagoknak és meghívottaknak: a rendkívüli téli időjárásra való felkészülésről, a 2015. évi katasztrófavédelmi feladatokról valamint az Önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetek felkészítéséről.

 

Mándity Milán az ADUVIZIG képviselője tájékoztatást adott a Vízelvezető rendszerek, befogadó csatornák állapotáról, ár és belvíz elleni felkészülés feladatairól.

 

A térséget érintő népegészségügyi helyzetről Farkas Tamás közegészségügyi járványügyi felügyelő tájékoztatta a jelenlévőket.

 

A járás közbiztonsági helyzetéről Kutyifa István a Rendőrőrs parancsnoka számolt be.

 

 

Jánoshalma, 2015-12-10.

                                                                                   Bodroginé dr. Mikó Zsuzsanna hivatalvezető

                                                                                           BKMKH Jánoshalmi Járási Hivatala