Bács-Kiskun Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítás Jánoshalmán

Idén első ízben szerveztek Bács-Kiskun megyében megyei Közfoglalkoztatási Kiállítást. A helyszín Jánoshalma volt, ahol a megye közfoglalkoztatói bemutatták  közfoglalkoztatási programjaik eredményeit, az így megtermelt termékeiket, terményeiket. A Jánoshalmi Járási Hivatal már három alkalommal megszervezte a jánoshalmi járás járási közfoglalkoztatási kiállítását, amely már hagyománnyá vált és alapját jelentette a megyei kiállításnak.

A kiállítás elősegítette a közfoglalkoztatók közötti információcserét, a jó gyakorlatok megismertetését, a lakosság számára pedig megmutatta, hogy a járási startmunka mintaprogramokban dolgozó közfoglalkoztatottak valóban értékteremtő munkát végeznek és mindenki számára hasznos terményeket/termékeket állítanak elő.

A Belügyminisztérium támogatásával létrejött eseményen 5 járás 25 közfoglalkoztatója vett részt. Termékeiket Csávoly Község Önkormányzatának közfoglalkoztatási programjában készült pavilonokban és faházakban mutatták be. 

A „Szüreti expo”-t Kovács Ernő a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, a Bács-Kiskun Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítást dr. Hoffmann Imre a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, valamint Bányai Gábor országgyűlési képviselő nyitotta meg.

Bányai Gábor, országgyűlési képviselő a közfoglalkoztatásban résztvevők munkáját elismerő szavakkal illette.  Mint mondta, a környező új beruházások révén ezen emberek számára lehetőség nyílik az elsődleges munkaerőpiacra való kijutásra. Felhívta a figyelmet a szakmához jutás fontosságára, valamint az agrárágazat és a feldolgozóipar jelentőségére. 

Több standnál lehetőség nyílt konyhakerti zöldségek (kápia- és fehérpaprika, cseresznyepaprika, almapaprika, paradicsom, uborka, burgonya, bab, zeller, sárgarépa, hagyma, fejes káposzta, tök), gyümölcsök (alma, szőlő, körte) késztermékek (fokhagymakrém, fűszerpaprika, paprikafüzér, aszalványok, ivólé, lekvár, befőtt, mézeskalács), savanyúságok (uborkából, paprikából, hagymából) kóstolására és a késztermékek megvásárlására is. Ezeken kívül logikai és készségfejlesztő fajátékok, meseképek, díszpárnák, párnahuzatok, terítők, szárított levendula, papír brikett, gyeprács, járdalap, kerti pad, hulladékgyűjtő, valamint virágláda is öregbítette a kiállítók hírnevét. 

A gyerekek körében óriási sikert aratott az állatsimogató, illetve a Bácsszentgyörgyi Játékgyár fatermékeiből kialakított népi játszótér, valamint a Homokmégy Község Önkormányzat által készített ágyúból kilőtt cukorkák. A bátrabbak gokartozhattak és kipróbálhatták a traktorvezetést is. A színpadon a helyi előadók kulturális műsorát tekinthették meg, a Szakképző Iskola udvarán pedig láthattak mezőgazdasági gépeket, vadászati, díszmadár és kisállat kiállítást, üvegfestést és kiállítást, fafaragó és rönkszobor kiállítást, valamint festményeket, kerámiákat is az érdeklődők.


Az értékteremtő járási startmunka mintaprogramok eredményei Bács-Kiskun megyében:

Bács-Kiskun megyében 2017-ben 84 önkormányzat működtet valamilyen startmunka mintaprogramot, amelyek 3026 főnek biztosítanak megélhetési lehetőséget. A Startmunka mintaprogramokban összesen 8 féle programelemben folyik valamilyen értékteremtő, a közösség számára hasznos tevékenység. 

A járási programelemek közül a leggyakoribb a mezőgazdasági programelem, amelyben 2017-ben 884 fő dolgozik. A megvalósított mezőgazdasági programelemek többsége képzéssel is párosul, ahol a résztvevők megtanulják a növénytermesztés és az állattartás alapismereteit és gyakorlatot szereznek a termények feldolgozásában is. A helyben megtermelt friss zöldségek és gyümölcsök a helyi önkormányzati intézmények közétkeztetésében kerülnek felhasználásra.

A helyi sajátosságokra épülő programok 591 fő foglalkoztatásának megvalósulásával beton- és térburkoló elemek, asztalosipari termékek, virágládák, padok, utcanév-táblák, utcai bútorok, textilipari termékek, szőttesek, munkaruhák kerülnek előállításra.

Az idei évi belvíz elvezetési programok 293 fő részvételével valósulnak meg, melynek során belvíz elvezető árkok, esővíz elvezető rendszerek épülnek ki, valamint a már kiépített csatornák karbantartással újulnak meg. 

A mezőgazdasági utak rendbetétele programokban mintegy 285 fő segítségével hozzák rendbe a mezőgazdasági telepekhez, tanyákhoz vezető földutakat. 

A közutak padkázása, tisztántartása, javítása, illetve aszfaltozása a belterületi közúthálózat karbantartása programelemekben 626 fő foglalkoztatásával kerül kivitelezésre.

Az illegális hulladéklerakók felszámolására indított programok fő célja a kül- és belterületen található illegálisan lerakott, elhagyott hulladék felszámolása, kezelése, ártalmatlanítása, ismétlődő lerakások megakadályozása, melyben 210 fő vesz részt megyénkben. Ez által tisztábbak és rendezettebbek a közterületek, vonzóbb a településkép.

A bio- és megújuló energiafelhasználás projekt keretében a programban dolgozó 132 fő közfoglalkoztatott többek között az előző években megkezdett brikettgyártást folytatják, melyeket a települések hivatali épületeinek (iskolák, óvodák) fűtésére használják, és energiaültetvényt is telepítenek.

A magas hozzáadott értékű programban, 5 fő közfoglalkoztatott bevonásával valósul meg egy biohulladék udvar kialakítása, a közterületeken keletkezett zöldhulladék gyűjtésére, feldolgozására és újrahasznosítására. Az előállított termékeket elsősorban (komposzt, talajélet javító, növénykondicionáló, mezőgazdasági facsipsz) a mezőgazdasági közmunkaprogramban az előző évek során kiépített melegházi és a zártkerti művelésű ökológia gazdálkodás keretein belül végzett növénytermesztés során használják fel.

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal