Államilag hitelesített szoftverrel törölhetők véglegesen a tartós adathordozókon tárolt adatok

A fogyasztók magánszférájának védelme érdekében új szolgáltatással biztosítja az adathordozókon tárolt információk végleges törlését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az ingyenes, állam által hitelesített, könnyen kezelhető szoftverrel mindenki maga tudja elvégezni az adattörlést tartós adathordozóin.

Az új megoldás főként akkor tesz jó szolgálatot, ha az eszköztől gazdája megválna, és nem akarja, hogy az új tulajdonos hozzáférjen a rajta tárolt személyes adatokhoz, videókhoz, dokumentumokhoz, vagy bármilyen egyéb tartalomhoz.


A szolgáltatást azok a fogyasztók vehetik igénybe, akik november 30-a után új vagy használt laptopot, notebookot, tabletet, PC-t, desktopot, pendrive-ot, érintőképes mobiltelefont, illetve külső vagy belső nem felejtő adattárolót (HDD, SSD, NVME) vásárolnak. Ilyen esetben a vevők a kereskedőtől – a számla, és a jótállási jegy mellett – egy 2x3 centis, lekaparható réteggel eltakart, 6 nagybetűből és számból álló kódot tartalmazó egyedi címkét kapnak. A címke segítségével tetszőleges időben, egy alkalommal végezhető el a végleges adattörlés úgy, hogy az eszközt – akár egy külön számítógépen – tulajdonosa csatlakoztatja a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság honlapján (https://nmhh.hu/) elérhető informatikai programhoz, majd a kód felhasználásával elvégzi a törlést. A műveletet követően a felhasználó a megadott e-mail címére hivatalos értesítést is kap a sikeres törlésről.


A címkéket a kereskedők a vállalkozás telephelye vagy székhelye szerint illetékes járási vagy kerületi hivatalnál vehetik át. A járási (fővárosi kerületi) hivatalok listája itt érhető el.Részletes információ a címkékkel kapcsolatos tudnivalókról: https://nmhh.hu/veglegestorles.


(kormanyhivatal.hu)