A súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatását elősegítő támogatás

A Kormány fokozott figyelmet fordít a munkaerő-piaci szempontból hátrányosabb helyzetben lévő csoportok foglalkoztatására, amelyet dinamikusabb és egyszerűbb támogatási rendszerrel segít elő.

 

A támogatás a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatását segíti elő és annak hátrányos következményeinek enyhítését célozza. Az állami foglalkoztatási szerv a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatását elősegítő támogatást folyamatosan nyújtja.

 

A támogatás szempontjából súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló olyan személy, aki:

a) legalább 24 hónapja regisztrált álláskereső; vagy

b) legalább 12 hónapja regisztrált álláskereső és

  • 15 és 24 év közötti életkorú; vagy
  • alapfokú iskolai végzettségű; vagy
  • 50 éven felüli személy; vagy
  • egy vagy több eltartottal egyedül élő felnőtt.
 

A súlyosan hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedésük esetén hat hónapig járó bérkiegészítést kaphatnak. Ha foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesítenek, a minimálbér 30 százalékával megegyező összeghez, jelenleg havi több mint 50 ezer forinthoz juthatnak. Mindezek mellett a munkaadó is támogatásban részesül, amennyiben súlyosan hátrányos helyzetű személyt alkalmaz, mivel a jogviszony első négy hónapjára a munkavállaló bérének felét megtéríti az állami foglalkoztatási szerv.

 

Részletesebb felvilágosításért kérjük, tekintse át a támogatások igénybevételéhez készült hirdetményt, https://nfsz.munka.hu/cikk/1451 illetve forduljon a járási hivatal foglalkoztatási osztály munkatársaihoz!