2017/2018. évi influenza szezon

Mint minden évben, október elején megkezdődött az influenza szezon, és március végéig bármikor kialakulhat járvány.

 

Az influenza vírusos megbetegedés, melyet láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi illetve izomfájdalom, általános levertség, és fáradékonyság jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek.

 

A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegség), de ronthatja a vese- máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények hörghurut, tüdőgyulladás az immungyengeségben (daganatos betegek) szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál.

 

A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő és a megfelelő védelem érdekében évenkénti oltásra van szükség.

 

Az oltóanyagok élő vírust nem tartalmaznak, ezért az oltás következményeként influenza fertőzést/megbetegedés nem alakulhat ki. Az oltást követő esetleges légúti betegség véletlen egybeesés következménye, és más légúti kórokozó válthatja ki. Oltás után ritkán észlelnek enyhe reakciót, mellékhatást (láz, fejfájás, bőrpír, duzzanat), ami 1-2 nap alatt elmúlik.

 

A védettség általában 2-3 hét alatt fejlődik ki és több hónapig tart, ezért célszerű az oltást a járványidőszakot megelőzően beadatni.

 

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem, a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése. Különösen ajánlott azok részére, akiknél az influenza fertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

 

 A védőoltást kérje háziorvosától!

 

Legyen Ön az elsők között, aki influenza elleni védőoltásban részesül!

 

A védőoltás beadásának pontos időpontjáról a rendelőben tájékozódhat.

 

A térítésmentes oltások mellett a gyógyszertárakban vényre (esetlegesen munkáltatói költségtérítéssel) influenza elleni oltóanyag beszerezhető. Az influenza elleni széleskörű védekezés érdekében fontos, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, rendészeti, oktatási, közellátási feladatot teljesítő foglalkozási ágakban, valamint a diákotthonok, kollégiumok lakói és más közösségek tagjai között.

 

 

                                                           Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal