Tájékoztatás a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen talált fertőzött rókával kapcsolatban

Veszettség vírusát mutatta ki egy, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsről származó rókából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal debreceni laboratóriuma.

 

A Szerencs melletti településen talált rókán látható volt, hogy nem egészséges. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a veszettség gyanúját. Az érintett térségben 90 napos ebzárlatot rendel el az illetékes állategészségügyi hatóság. Az eset a rókák orális immunizációs programja keretében rendszeresen kezelt területen fordult elő. A soron következő, 2017. évi tavaszi vakcinázási kampányra április elején kerül sor.

A betegséget okozó vírus a beteg állat harapásával, marásával terjed és mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. A veszettség az egyik legveszélyesebb zoonózis, azaz állatról emberre terjedő betegség, megelőzése vakcinázással, és a vadállatokkal szembeni körültekintő viselkedéssel van lehetőség. A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak.

A betegség elleni védekezésben, illetve a közegészségügyi szempontból is kiemelt szerepe van a kutyák évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltásának is.

 

A NÉBIH 2016-ban figyelemfelkeltő kampányt indított, melynek célja a veszettséggel kapcsolatos ismeretterjesztés a lakosság körében. A program weboldalán részletes leírás olvasható többek között a betegség tüneteiről is annak érdekében, hogy a lakosság felismerje ezeket, és jelentse a veszettségre gyanús állatokat az állategészségügyi hatóság felé. A betegséggel kapcsolatos további hasznos információk találhatók a NÉBIH veszettséggel foglalkozó honlapján: www.veszettsegmentesites.hu.