Már harmadszorra: Fogyasztóvédelem az izsáki Táncsics iskolában

Tudatos fogyasztó nem lesz, hanem a tanulás révén fejlődik. A mai felnőtt korosztály számára még nem volt lehetőség arra, hogy ezt a tudást megszerezze, saját tapasztalatai vezették rá arra, hogy mire figyeljen vásárlásai során. A most felnövő fiatal generáció számára azonban elérhető és könnyebben megszerezhető ez az ismeret, hiszen mind a fogyasztóvédelemről szóló törvény, mint pedig az egyes fogyasztóvédelmi politikai irányzatot megfogalmazó irányelvek is tartalmazzák az ezt megvalósító feladatokat.

 

E célkitűzés érvényre juttatásának egyik lehetősége a fogyasztóvédelmi hatóság számára, hogy oktatási intézményekben, előadások keretében ismertetik meg a diákokkal a legfontosabb fogyasztóvédelmi tudnivalókat. Az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetősége és lelkes tanárai, immáron harmadik éve kérik fel a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályát, hogy előadás keretében tanítsák meg a tanulóknak a mindennapi életben előforduló, s ezáltal hasznos ismereteket.

 

A korábbi kiváló együttműködés az idei évben is megmutatkozott: A Fogyasztóvédelmi Osztály munkatársai az iskola hatodikos tanulóinak az osztályteremben „Kisboltot” rendeztek be, ahol a legfontosabb fogyasztóvédelmi ismeretekről kellemes hangulatú előadás keretében szerezhettek tudást a gyerekek. Az elméleti ismereteket átadása után rögtön bolti „vásárlás” is következett. A kollégák a „Kisboltban” bevásároltak, majd a gyerekekkel közösen ellenőrizték, hogy mindenben megfelelően járt-e el a kereskedő. Ha hibát találtak, fekete pontot, ha jól végezte dolgát a „kereskedő” akkor piros pontot és tapsot is adtak a gyerekek.

 

Az előadást követő délutánon a gyerekek ötfős csapatokban adhattak számot tudásukról: Öt vásárlási szituációban meg kellett keresni, milyen hibát vétett az eladó, majd a megoldott feladatokból képek segítségével plakátokat kellett készíteni. A vetélkedő során a csapatoknak totót is ki kellett tölteniük.

 

Készül a feladatlap a vetélkedőn

 

A fogyasztóvédelem szakemberei az eredményeket összesítették és a legjobban teljesítő első három csapat tagjai jutalomban is részesültek: a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ajándékcsomagjait vehették át.

 

A gyerekek nagy figyelemmel kísérték az előadást, majd izgatottan teljesítették a feladatokat. Öröm volt látni és tapasztalni, hogy az előadáson elhangzottakat a másnapi vetélkedő során milyen jól tudták visszaadni és hasznosítani a gyerekek.

 

A fogyasztóvédelem és az iskola együttműködése – a három év tapasztalata alapján – példaértékű, s minden résztvevőben felmerült a folytatás igénye is: Fontos, hogy a diákok az iskolában, de a tanórákon kívül, kívülálló szakemberektől is halhassanak arról, hogy a vásárlásaik során mire figyeljenek, hogy a jövőben tudatos fogyasztókká válhassanak.

 

Kecskemét, 2016. november 7.

 

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály

Fogyasztóvédelmi Osztály