Tűzgyújtási tilalom került elrendelésre az alföldi megyékben

Az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete, valamint a csapadékmentes időjárás hatására tűzgyújtási tilalom került elrendelésre 2022. június 22. napjától Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

 

Jelentősen nőtt a tűzkockázat, magas az ugrótűz potenciál és a koronatüzek kialakulási kockázata.


Az elkövetkező időszakban az előrejelzések alapján nagyon magas napi átlaghőmérséklet és napsütéses óraszám várható, csapadék csak Bács-Kiskun megye déli részén valószínű, elsősorban zivatarok formájában. A zivatarzónák környékén jelentősen nő a szélsebesség, a csapadékkal nem érintett területen tovább növelve a kialakuló tüzek terjedési sebességét és intenzitását.


A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.


 

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapján elhelyezett térképen tájékozódhatnak.


 

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)