Változások a fogyasztóvédelem rendszerében

2017. január 1-től a fogyasztóvédelmi hatósági feladatokat megosztottan végzi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Pest Megyei Kormányhivatal és az ország 197 járása. A változások legfontosabb célja, hogy a fogyasztók könnyebben intézhessék ügyeiket, valamint hatékonyabbá váljon az ellenőrzések és az eljárások rendszere is.

Az idei évtől a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kerültek a fogyasztóvédelmi stratégiai feladatok, például az ellenőrzések szakmai felügyelete, illetve a tárca felügyeli a két fogyasztóvédelmi laboratóriumot, továbbá a magyarországi Európai Fogyasztói Központot.

Fogyasztóvédelmi hatósági ügyekben első fokon a továbbiakban a járási hivatalok járnak el. Megkülönböztetünk megyeszékhely szerinti járási hivatalt (mely hivatalok hatásköre egyes kérdésekben a megye egész területére terjed ki), valamint járási hivatalt (mely hivatalok hatásköre a járás területére terjed ki).

A Bajai Járási Hivatalban a fogyasztóvédelmi feladatokat a Hatósági Osztály munkatársai végzik, de a Kecskeméti Járási Hivatal illetékessége egyes kiemelt fogyasztóvédelmi ügyekben a megye egész területére kiterjed. Ebbe a kiemelt ügycsoportba tartozik például a szerencsejáték, a gazdasági reklám, az e-kereskedelem ellenőrzése és felügyelete, valamint a piacfelügyelet.

A legfontosabb ügykörök, amelyekkel a Bajai Járási Hivatalhoz fordulhatnak az ügyfelek:

  • egységár-, eladási ár feltüntetésével,
  • a termékek minőségi kifogásának kezelésével,
  • szavatosság- jótállással kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség elmulasztása, jogszerűtlenségének gyanúja miatt,
  • az általános kereskedelmi feltételek szabálytalanságaival kapcsolatban
  • fiatalkorúak dohány-, és alkoholtermékekkel, valamint szexuális termékekkel való kiszolgálása kapcsán.

Másodfokú ügyekben országos illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya jár el.

A fogyasztók tehát 2017-től panaszaikkal elsősorban a területileg illetékes járási hivatalokhoz, Baján, a Hatósági Osztályhoz fordulhatnak.