Sikeres volt járásunkban a nyári diákmunka program

A kormány 2021-ben is meghirdette a nyári diákmunka programot, Bács-Kiskun megyében több, mint 223 millió forint támogatást biztosítva erre. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehettek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor még nem múltak el 25 évesek, elősegítve ezzel a munkatapasztalat megszerzése mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is.

 

A projektben a települési önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, a vendéglátás, valamint a turizmus területén működő vállalkozások is részt vettek.  Az önkormányzatoknál 6 órában, a vállalkozásoknál 8 órában vállalhattak munkát a fiatalok.


Az önkormányzatoknak, illetve a vendéglátásban, a mezőgazdaságban és a turizmusban tevékenykedő cégeknek a járási hivatalokhoz kellett benyújtaniuk a felmerülő munkaerőigényüket. A diákok az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál regisztrálhatták magukat, szolgáltatást kérőként.

 

A tanulók így a szakképzettséget igénylő munkakör esetében bruttó 164 250 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig bruttó 125 550 Ft/fő/hó összeget kereshettek.

 

A bajai járás területén több, mint 550 diák elhelyezésére kötöttünk szerződést a 2 hónap alatt. A mezőgazdaság területén 57 fő, a turizmus-vendéglátás területén 208 fő és önkormányzatnál 299 fő foglalkoztatására jött létre megállapodás.


A legjellemzőbbek az önkormányzatok esetén az adminisztratív jellegű munkakörök voltak, a mezőgazdaság területén az egyszerű mezőgazdasági foglalkozású, a vendéglátás területén a pultos, felszolgáló munkakörben volt jellemző a foglalkoztatás.

 

 

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)