Influenza megelőzésével kapcsolatos tájékoztatás!

A bajai és bácsalmási járás területén influenzafigyelő szolgálat működik, melyben háziorvosok és házi gyermekorvosok hetente jelentést küldenek a Népegészségügyi Osztály felé az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók számáról.Az influenza hirtelen kezdődő vírusos megbetegedés, melyet láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi illetve izomfájdalom, általános levertség, és fáradékonyság jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek.

 

A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegség), de ronthatja a vese- máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények hörghurut, tüdőgyulladás az immungyengeségben (daganatos betegek) szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál.

 

A megelőzés érdekében, fontos a megfelelő kézmosás, virucid hatású (vírusölő) kézfertőtlenítővel. Fokozott fertőtlenítés ajánlott virucid hatású felületfertőtlenítőszerrel közvetlen környezetünkben, gyakran megfogott tárgyakon, például kilincseken. Kerülendő a zsúfolt, zárt légterű helyiségekben való tartózkodás. Ha betegek vagyunk, mások egészségének megóvása érdekében kerüljük a közösségekbe járást, ügyeljünk arra, hogy köhögéskor, tüsszentéskor zsebkendőt használjunk. Az influenza megelőzésének leghatékonyabb módja az influenza elleni védőoltás beadatása.

 

A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő és a megfelelő védelem érdekében évenkénti oltásra van szükség. Az oltóanyagok élő vírust nem tartalmaznak, ezért az oltás következményeként influenza fertőzés/megbetegedés nem alakulhat ki.

 

A védettség általában 2 hét alatt fejlődik ki és több hónapig tart, ezért célszerű az oltást a járványidőszakot megelőzően beadatni.

 

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem, a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése. Különösen ajánlott azok részére, akiknél az influenza fertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek. Influenza elleni térítésmentes védőoltásban részesítendők körének teljes listáját a www.antsz.hu oldalon olvashatja

 

Az influenza elleni védekezés legjobb eszköze a védőoltás!


A védőoltást kérje háziorvosától!


A térítésmentes oltások mellett a gyógyszertárakban vényre (esetlegesen munkáltatói költségtérítéssel) influenza elleni oltóanyag beszerezhető. Az influenza elleni széleskörű védekezés érdekében fontos, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, rendészeti, oktatási, közellátási feladatot teljesítő foglalkozási ágakban, valamint a diákotthonok, kollégiumok lakói és más közösségek tagjai között.

 

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)