Tájékoztató a gyermekek otthongondozási díjáról

Január 1-jétől már igénybe vehető a gyermekek otthongondozási díja

 

 

2019. január 1-jétől bevezetésre került az önmagukat ellátni képtelen gyermeküket ápolók számára biztosítandó „gyermekek otthongondozás díja” (GYOD) nevű ellátás.A GYOD-ra jogosult az a vér szerinti vagy örökbefogadó szülő, aki súlyos fogyatékosságából eredően önellátásra képtelen vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekéről, vagy tartós betegségéből eredően önellátásra képtelen gyermekéről gondoskodik.


A jogosultság a gyermek életkorától függetlenül megállapítható, kizárólag a szülő-gyermek viszony a meghatározó.


Az ellátást főszabály szerint csak a vérszerinti, illetve az örökbefogadó szülő veheti igénybe. Egyéb hozzátartozó csak a törvényben meghatározott feltételekkel lehet rá jogosult.


A GYOD összege 2019-től bruttó 100 000 forint, és a jogosultság időtartama szolgálati időre és egészségügyi szolgáltatás igénybevételére jogosít.


A GYOD előzetes biztosítási időnek számít 2019. január 1-jétől a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira való jogosultság szempontjából.


A gyermekek otthongondozási díjára való jogosultság megállapítása iránti kérelem az arra rendszeresített nyomtatványon a kormányablaknál is benyújtható.


További információ kérhető a Bácsalmási Járási Hivatalban, a Bácsalmás, Gr. Teleki József utca 4-8. szám alatt, vagy telefonon, a 79/795-197 számon.


 

(Bácsalmási Járási Hivatal)