Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály

Tájékoztatás költözésről és ügyfélszolgálati szünetről


Felhívjuk Tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályán költözés miatt 2019.02.26-tól 28-ig az ügyfélfogadás szünetel.

 

2019. március 1. napjától a 6000 Kecskemét, Halasi út 36. szám alatt található új irodánkban fogadjuk Ügyfeleinket, változatlan nyitvatartási időben.

 

Levelezési címünk, telefonos elérhetőségünk szintén változatlan marad.

 

Tisztelettel:

Madari Örs
főosztályvezető

 

Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály
Cím: 6000 Kecskemét, Halasi út 36. Googlemaps
Levelezési cím: 6001 Kecskemét, Pf.: 470
E-mail: videkfejlesztes@bacs.gov.hu
Telefon: 06 76 814 520
Telefax: 06 76 814 521

 

 

Közeleg a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének határideje!


A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal felhívja a kárenyhítési kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy 2018. szeptember 15-ig van lehetőség a 2018. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének jogszerű teljesítésére.

 

A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének. A fizetési kötelezettség részleteiről a Magyar Államkincstár (Kincstár) határozatban tájékoztatta az érintetteket. Fontos részletszabály, hogy határidőben történő befizetésnek kizárólag a 10032000-01220191-51900001 számú Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámláján, tárgyév szeptember 15-ig jóváírt összeg tekinthető. A befizető felelőssége, hogy az átutalásról a határidőt megelőzően, az átutalás időszükségletét is figyelembe véve a helyes számlaszám megjelölésével intézkedjen. Nem szabad megfeledkezni a közlemény rovat helyes kitöltéséről sem, hiszen a beérkező összeg beazonosítása, csak ez alapján lehetséges. Fontos tehát az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer szerinti ügyfél-azonosító, továbbá az adóazonosító jel, illetve adószám megadása!

 

A kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező, tehát a határidőre meg nem fizetett összeg, adók módjára, behajtandó köztartozásnak minősül. A kárenyhítési hozzájárulás jogszerű, tehát határidőre, maradéktalanul történő megfizetése esetén a tavalyi évtől kezdődően lényegesen könnyebben teljesülnek a kárenyhítő juttatás igénybevételének egyéb feltételei. A vonatkozó jogszabályok az érintettek számára a 2017. kárenyhítési évtől kedvezően változtak. Míg korábban üzemi szinten (tehát a károsodott és a kármentes területeken egybe számítva) kellett 15%-ot meghaladó mértékű hozamérték-csökkenést elszenvedni a kárenyhítő juttatás igénybe vételéhez, a 2017. kárenyhítési évtől ennek a feltételnek már elég csak a károsodott növénykultúrák vonatkozásában teljesülnie.

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben a hozzájárulás összegét a Kincstár a fenti határidőt követően vonja le a gazdálkodónak járó egyik későbbi kifizetésből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére.

 

A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetők a Magyar Államkincstár honlapján: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu